mind diyeti nedir

MIND diyeti, Akdeniz okunuşu DASH diyetinin özelliklerini taşıyan, beynin işlevini eksikliğini ve demansı önlemek adına ilim insanları tarafından çıkarılmış yalnız beslenme programıdır. Yaşlandıkça beynin fonksiyonlarının yavaşlaması, sinirlerin mazarrat görmesinden kaynaklı oluşabilen rahatsızlıkların ve Alzheimer gibi hastalıkların önüne girmek amacıyla hazırlanmıştır.

MIND kelime anlamı olarak ingilizcede “Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay” anlamında gelmektedir. Yani Türkçesini düşünürsek, Nörodejeneratif Gecikmeyi Engellemek maksadıyla Akdeniz Diyeti Müdahalesi. bağımlı ki mot-a-mot bir kez tercüme yapmadık. Yani kısacası beynin hudut sistemiyle müteallik görevleri yerine getirmeye çalışan bu nöronların ziyan görmemesi maksadıyla Akdeniz diyeti ile beslenerek mümkün Alzheimer hastalığının önüne olmak diyebiliriz.

Bilim adamları bu beslenmeyi ortaya çıkarmadan geçmiş zaman bir seri araştırma yaptılar. Bu araştırmaları yaparken ekseriyetle 60 yaş ve kimlik insanların beslenme programlarını test ettiler. Yapılan araştırmaların sonucunda diyeti harfi harfine uygulayan kişilerin hastalığa yakalanma oranlarına %54 gibi eş düşüş gözlemlendi. Uygulaması da gayet görgüsüz olan MIND diyeti, muhtemel Alzheimer hastalığının önüne vazgeçmek maksadıyla neden büyüklüğünde erken başlanılırsa o derecesinde patetik oluyor.

MIND diyeti yaklaşık olarak 15 adet besinden oluşmakta. Bu besinler çoğunlukla diğer diyetlerde okunuşu karşılaştığınız beyaz et, balık, sebze, tahıllı gıdalar okunuşu kaknem yemişlerden oluşuyor. başkaca sağlam bitkisel yağlar okunuşu şarap da tüketebiliyorsunuz.

Tabi ki her diyette olduğu gibi fast food, kırmızı et, şeker, poğaça, atlatmak gibi gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Diyeti uygularken haftalık menünüzün en az tek gününde baklagillerden fasulye yahut nohut gibi besinler tüketmeniz gerekiyor. Ayrıca açıklık öğün olarak da kırmızı yemiş tüketmeniz gerekiyor.

MIND Diyetinde Tüketilebilecek besin Listesi
Dediğimiz gibi akıl sağlığına yerinde gelmesi okunuşu Alzheimer hastalığının önüne geçmesi ayrılmış birtakım besinleri hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. bilhassa MIND diyetinde tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken bazen mühim gıdalar var. Dilerseniz biraz bunlardan bahsedelim.

Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil Yapraklı Sebzeler
MIND diyetine bakılırsa uygun seçenek yeşil yapraklı sebzeleri tüketmemiz sağlığımız yoluna olabildiğince önemlidir. Lahana, ıspanak, brokoli okunuşu öbür yeşillikler A ve C vitamini başta yaşamış olmak neredeyse birleşik çok vitamin ve mineral içermektedir. Haftada işaret az iki porsiyon yeşil sebze yoğaltmak akıl sağlığınız özgü etkileyici olacaktır.

Akdeniz okunuşu DASH diyeti mahsus bu sebzeler hakkında kurulmuş diyetlerdir okunuşu sebzelerin bolca tüketilmesini önerir. Bilim insanları MIND diyeti araştırmalarında yeşil sebzelerin beslenme programlarına karışma olmasının Alzheimer riskini azalttığını belirleme etmişler. Bu nedenle bu diyette okunuşu çokça tüketilmesi öneriliyor.

Kuru yemişler
Kuru yemişler
Kuru yemişler yapılan araştırmalara bakılırsa akıl sağlığı uğruna mükemmel atıştırmalıklar olarak gösteriliyor. sıska yemişlerin barındırdığı esen yağlar, life okunuşu antioksidanlar çok kolesterolü düşürüyor okunuşu his hastalığı riskini minimuma indiriyor. MIND diyetinde ise haftada işaret az 5 sıra arık yemiş tüketmeniz öneriliyor.

Kırmızı Orman Meyveleri
kırmızı orman meyveleri MIND diyeti
MIND diyetinde mahsus önerilen uslu kâr grubu kırmızı orman meyveleridir. Dr. Morris’in söylediğine nazaran yaban mersini beyni korumak açısından işaret kuvvetli gıdalardan birisi olarak gösteriliyor. MIND diyetinde ise haftada işaret az 2 kere kırmızı orman meyveleri tüketmeniz öneriliyor.

Fasulyeler
kırmızı orman meyveleri
Fasulye, beslenmenizde daima tüketmediğiniz birleşik gıda ise, bundan sonra kesin olarak olmalı. İçerisinde barındırdığı güçlü oranda life okunuşu protein, aynı zamanda ceninisakıt ısın okunuşu yağ oranı sayesinde zihninizi keskin tutmanız konusunda muavin oluyor. MIND diyetine bakarak haftada en az 3 defa fasulye bitirmek beyin sağlığınız özgü esen olacaktır.

Balık
balık mind diyeti
Yapılan araştırmalar haftada en az 1 kez balık tüketmenin beyin sağlığı açısından yararlı olduğunu gösteriyor. Ancak, balık insan olmaya da gerek yok. Akdeniz diyetinde neredeyse her güneş balık tüketilmesi önerilirken, MIND diyetinde aynı tersi bir şekilde haftada 1 kere balık yemenin kifayetli olacağı söyleniyor.

Tavuk
beyaz et tavuk mind diyeti
Normal zamanda da içerisinde barındırdığı etkili protein miktarı okunuşu düşük karbonhidrat değerleri sebebiyle her muhtelif diyet programında önerilen sadece azık olan Tavuk, MIND diyetinde de haftada genişlik az 2 kere tüketilmesi öneriliyor.

Zeytinyağı
zeytinyağı mind diyeti
Zeytinyağı, başka yağlarla karşılaştırıldığında işaret sıhhatli yağlardan tek tanesi. Yapılan ilmî araştırmalar zeytinyağının evde birincil yağ olarak kullanılmasının akıl sağlığı açısından kişilerde daha ziyade koruma sağladığını gösteriyor. diyetikcom nedenle MIND diyeti okunuşu öbür yağlara oranla çoğunlukla zeytinyağı kullanılmasını öneriyor.

Şarap
şarap mind diyeti
MIND diyeti, günde 1 kadeh şarap tüketmenin Alzheimer’a ön oldukça muhafız olduğunu söylüyor. Yukarıda saydığımız yeşil sebzeler, heyecanı yemişler, balık, tavuk gibi besinler şarabın Alzheimer’a karşıt gösterdiği etkiyi göstermiyordur. Şarap tutku karşısında bu denli müessir bir kez içecek. Ancak günde işaret aşkın 1 boduç bezdirmek şartıyla.